Rådgivning räddar drygt sju av tio företag i svårigheter

Drygt sju av tio företag som söker hjälp vid en besvärlig ekonomisk situation överlever. Det visar 2017 års statistik av insatserna från Företagsakuten på Business Region Göteborg.
Sonja Kollberg på Företagsakuten

Det lönar sig att ta hjälp när företaget får problem. Men det är ett känslomässigt stort steg för många småföretagare.

– De flesta företagare jag träffar har dragits med problem en längre tid. Det känns ofta svårt för dem att söka stöd men när de väl gör det blir de oftast hjälpta, säger Sonja Kollberg projektledare på Företagsakuten vid Business Region Göteborg.

Under 2017 sökte 41 företag stöd hos Företagsakuten varav 29 företag (71%) är fortsatt aktiva. Detta motsvarar 121 räddade arbetstillfällen i Västra Götaland, vilket är en kraftig ökning från året innan då 102 arbetstillfällen räddades.

Varje räddat företag betyder väldigt mycket för de inblandade människorna, bakom statistiken döljer sig många personliga öden. Företagets ekonomiska situation och ansvar för anställda kan uppfattas som en tung börda. Det går ut över hälsa och familj. Går det att räta upp situationen upplevs det som en stor lättnad.

– Vi är väldigt stolta att vi bidragit till att fler i regionen har ett arbete att gå till, menar Sonja Kollberg. Men trots dessa glädjande siffror och den rådande högkonjunkturen så uppmanar jag företagare att ta kontakt med oss innan det gått för långt. Vår rådgivning gör skillnad, det bästa är att ta kontakt med oss så snart man börjar känna oro kring verksamheten. 

Även sett över längre tid hjälper insatserna. Nästan 170 företag i Västra Götaland sökte under åren 2014-2016 aktivt hjälp för sin ekonomiska situation. Nu visar en utvärdering av Företagsakutens insatser att nästan sex av tio av dem är fortsatt aktiva.

Citat

Det är viktigt att man lyssnar på varningssignalerna och att man tar hjälp i tid. Då ökar möjligheterna för att företaget ska överleva.

Avsändare

Sonja Kollberg, Företagsakuten

Sedan starten av Företagsakuten 1997 har Business Region Göteborg erbjudit kostnadsfri rådgivning till 1536 företag i Västra Götaland som av olika orsaker hamnat i en akut ekonomisk situation. Syftet har varit att undanröja de akuta problem bolagen haft och därmed undvika dessa konkurser.

Företagsakuten drivs av Business Region Göteborg och medfinansieras av Västra Götalandsregionen.

Färgbox

Snabbfakta:
- Sedan 1997 har över 1536 företag fått ekonomisk rådgivning hos Företagsakuten.
- En undersökning från 2017 visar att 169 företag har fått hjälp under åren 2014-2016.
  Av dessa var 56% fortsatt aktiva då undersökningen gjordes.
- Under 2017 räddades 29 av 41 sökande företag, vilket totalt motsvarar 121 räddade arbetstillfällen.

 

Bästa råden från Företagsakuten

Hamnat i ekonomisk knipa? Hos Business Region Göteborg finns hjälp och stöd att få via Företagsakuten. Här följer experternas bästa råd.

Tip a friend